Az Egyházaskozári Kolping Család bemutatkozása

Egyházaskozáron 20 éve összefogással, kezdeményezőkészséggel megalakult az Egyházaskozári Kolping Család. A Kolping-mozgalom jelentősége sajátosságában rejlik, ami megkülönbözteti más egyesületektől.
Az egyesület katolikus szervezet, amely Adolf Kolping egyéniségét példaképnek tekinti.
Művelődési közösség, mivel a tudást, tanulást fontos célnak tartja.
Családias, tevékeny közösség, amely összefogja a társadalmat jótékony célokért és ápolja, őrzi a hagyományokat. A Magyar Kolping Szövetség fogja össze a Kolping Családokat. Családunk egyházi vezetője plébánosunk, a prézes. 1993. márciusában alakultunk, azóta hivatalosan bejegyzett jogi személy vagyunk. 1999 óta egyesületünk közhasznú szervezetként is működik. Az alapítótagok száma 14 fő volt, jelenlegi tagszámunk 22 fő. Elnök, pénztáros és titkár szükséges nonprofit szervezetünk működéséhez.

Programjainkkal a Kolping eszmékhez hűen, a közjót igyekszünk szolgálni. "A kereszténység nem szép szavakból és üres frázisokból áll, hanem tevékenyen, odaadóan, áldozatkészséggel kell gyakorolni, hogy kifelé is megnyilvánuljon és a környezetre hasson."(Adolf Kolping)

Programjainkat pályázati támogatásokból fedezzük, ötleteinkkel, összefogásunkkal valósítjuk meg. Kulturális programjainkat, a színházlátogatásokat és a Kolping Katolikus Akadémia keretében tartott előadássorozatokat, -amelyek a családról, házasságról és az emberi értékekről szóltak- minden évben megtartottuk. Képzési programunk a 2002. évben a számítógép-felhasználói tanfolyam volt. Tradicionális, családias programjaink a családoknak, gyermekeknek szóltak. Immár hagyománnyá vált a "Kolping Mikulás", a Betlehemi játék és új kezdeményezésünk a Szent-István napi gyermekprogram. Az országos szövetségtől eddig minden évben kaptunk tagi ruhát, amelyből tudtunk karitatív tevékenységet folytatni.

2013. április 13-án ünnepeltük 20 éves évfordulónkat. 168 éve, április 13-án névadónkat e napon szentelték pappá. Büszkék vagyunk arra, hogy e községben is sikerült olyan kezdeményezőkészségű, korosztályokat átfogó, családszerű közösséget alapítani, mely oly sok éven keresztül működésével tükrözte céljainkat. Igyekszünk továbbra is hűek maradni a mozgalom elveihez, felelősségteljesen élni, segíteni embertársainkon. Befejezésül ismét idéznék Adolf Kolpingtól:

"Légy jó szakember, jó szülő, jó keresztény, jó állampolgár"